Hírek

« 1 2 »
Durvul a harc a tengereken: amerikai termékek helyett üres konténereket hajóztattak Kínába

Több százmillió dollárnyi amerikai mezőgazdasági export szállítását utasították vissza még októberben és novemberben a hajótársaságok, melyek helyette inkább üres konténereket küldtek Kínába – derítette ki a CNBC. A globális konténerhiány újabb fejezete és durvulása után az amerikai fél bíróságra menne a nagy szállítmányozási cégek ellen.

Szlovákia | Zenebohóc a szimfonikusok között

Matovič nagyszerű eredményt ért el a hőbörgő V4-ek versenyében. Állította, hogy ő adta a tanácsokat a kutatóknak is.

Hogyan lehet ma valakiből fordító/tolmács?

Számos tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, hogy ma Magyarországon hogyan lehet valaki (törvényesen) fordító és/vagy tolmács. A kérdésnek elég sok összetevője van, ezeket próbáljuk meg most körbejárni. Kitérünk a szakfordításra, a műfordításra, és természetesen a tolmácsokról sem feledkezünk meg. Na, akkor lássuk.

Az EU elfogadta a Mobilitási Csomagot: a rendelet készen áll a hatályba lépésre

Az Európai Parlament a Mobilitási Csomag három jelentéséről szavazott. Az összes javasolt módosítást túlnyomó többséggel elutasították, ami azt jelenti, hogy a rendeleteket elfogadták. A munka 3 év után véget ért.

Hátborzongató adatokat közöltek a koronavírusról – A magyar küzdelem legérzékenyebb pontjaira is rávilágítanak

A koronavírussal való küzdelem legérzékenyebb pontjaira világít rá az OECD friss elemzése. Egyre több ember szembesül azzal az eshetőséggel, hogy a koronavírus okozta kieső jövedelmeik miatt szegénységbe süllyednek, a nélkülözhetetlen napi életvitelhez szükséges kiadások a legszegényebb családok jövedelmének 75%-át is felemészti. A tanulmány szerint sok szempontból Magyarországon is rossz a helyzet, a magyar családok 25%-a él túlzsúfolt környezetben, egészségügyi szempontból pedig jelentős probléma, hogy az ezer főre vetített orvosok és nővérek számában nagyon hátul kullogunk az országlistán.

Koronavírus-válság Magyarországon: az ország vérkeringését is megbénította a járvány

A koronavírus okozta leállás megbénítja a gazdaságot, de a hatások nem minden ágazatban egyformán érvényesülnek. Cikksorozatunkban bemutatjuk az egyes ágazatokat érintő hatásokat - tegnap a kereskedelemről írtunk, a mai cikkünkben a szállítmányozásra térünk ki. Az ágazattal kapcsolatban általánosan elmondható, hogy nagyon heterogén - a személyszállítás például minden alágon belül jelentősen visszaesett, az áruforgalom viszont egyes szereplőknél még forgalomnövekedést is okozott.

Összeomlott az olajár, 1999 óta nem volt ilyen

Tovább szakad ma reggel az olaj ára, amely elsősorban WTI-t érinti, ugyanis az amerikai tárolók vészesen telítődnek, a kereslet hirtelen és drámai csökkenésével a kínálati oldalnak jóformán lehetetlen lépést tartania.

Úgy néz ki, Magyarországon nagyobbat fog ütni a koronavírus, mint más régiós országokon

Magyarországon az elmúlt évben a régió átlagánál magasabb volt a gazdaság növekedésének dinamikája, és az idei év elején is jók voltak a kilátásaink. A legtöbb elemzés szerint viszont a magyar gazdaság jobban megszenvedi a koronavírust, mint a régiós országok - ezt erősítette meg a JP Morgan friss elemzése is. Eszerint a visszaesés mértéke itthon 6,3% lehet, nagyobb, mint a régió többi országában. A kormány felülvizsgált hiánycélja 2,7%, a bank közgazdászai szerint viszont inkább 5,9% a reális.

Havi 1 milliárd euróval segíti a szlovák kormány a cégeket és dolgozókat

Gazdaságmentő gigacsomagot terjeszt a parlament elé a bő egy hete, március 21-én hatalomra került szlovák kormány. A pénzügyminiszter, Eduard Heger vasárnap arról beszélt, hogy az Igor Matovič négypárti vezetése által kidolgozott csomag havi 1 milliárd euróval (több mint 350 milliárd forint) segítené a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és dolgozókat.

Egy járvány állomásai

A spanyolnátha („La Grippe”) 1918–19-ben az influenza A nevű vírusának a történelem első és egyúttal legpusztítóbb, világméretű járványa (pandémia) volt, amely a Föld teljes lakosságának mintegy 3-5 százalékát elpusztította. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború. 1918. októberben és novemberben tetőzött a járvány, majd decembertől kezdve egyre kevesebb áldozatot követelt. A két évben mintegy 21 millió, más becslések szerint 27-50 millió áldozatot követelt a világon, de akár 17 millióan is meghalhattak a járványban csak Indiában, és orvosi statisztikusok szerint Európában több mint kétmillióan haltak bele. Magyarországon is rengeteg áldotara volt a világméretű járványnak, melynek a korabeli kezeléséről és kommunikálásáról szól a következő cikk. Minimum elgondolkodtató, hogy több mint 100 évvel később vajon hogyan kommunikálnak egy világméretű járványt... Reméljük, hogy nem ugyanúgy, mint anno...

« 1 2 »
www.zsoltfriesz.com
© Copyright, 2021