Blog

 

2022.08.23. | 19:30


Az idei augusztus 20 margójára: Sztálin meteorológusa


Alekszej Feodoszjevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Lubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.


Emléke úgy maradt fenn, hogy büntetését a távoli Szoloveckij-szigeteken töltötte, ahol egy kolostorból kialakított Gulag-táborban dolgoztatták. Itt egy egykori kolostor könyvtárába időnként beengedték a jó magaviseletű rabokat. Mivel a szakmája volt a szenvedélye, Wangenheim engedélyt kért rá, hogy méréseket készíthessen a környéken felgyülemlett hómennyiségről és más időjárási adatokról. Azt is megengedték neki, hogy lerajzolhassa a sarki fényt, a különböző felhőalakzatokat, később pedig már a helybeli állat- és növényvilágot is. Rajzait és akvarelljeit egy külön füzetbe gyűjtötte. Naplót is vezetett négyéves kislánya számára, amelybe megfigyeléseit és irodalmi igényű reflexióit rögzítette. Meteorológiai témájú előadásokat is tartott rabtársai számára. Lenyűgöző előadó volt: a foglyok rajongva hallgatták, amit a sarkvidéki kutatásokról, a sztratoszféra meghódításáról, a Holdra és a Marsra való utazás megvalósíthatóságáról jövendölt.


Néhányszor feleségének is írhatott levelet, ezekben örök szerelméről biztosította, és optimista volt saját jövőjével kapcsolatban. „Sétáim során beszélek a Holdhoz, és megkérem, hogy adja át üdvözletemet kedvesemnek. Egyszerre ragyog rád is, mint rám” – írta egyszer költői lelkesedéssel. Három és fél évvel a letartóztatása után azonban az államvédelemtől érkezett levél a feleség számára, amelyben közölték, hogy férje büntetését újabb 10 évvel meghosszabbították, és egyúttal megvonták tőle a levelezés jogát is. Soha többé semmilyen információ nem érkezett felőle. Csak a Szovjetunió összeomlása után derült ki, hogy a levél minden szava hazugság volt. Wangenheimet 1937. november 7-én, a Nagy Októberi Forradalom 20. évfordulóján – egyfajta perverz ünnepi aktusként – 1115 másik rabbal együtt kivégezték. Hivatalosan egy nacionalista összeesküvésben való részvétellel vádolták őket. Valójában egyszerűen kellett a hely az újabb raboknak.


A meteorológus naplója és rajzai az egykori kolostor könyvtárából kerültek elő. Lánya, Eleonóra, aki ismert paleontológus lett, megtudta az igazságot. Elzarándokolt apja tömegsírjához, és egy emlékalbumot állított össze a tiszteletére. Ennek alapján írt a történetből regényt Sztálin meteorológusa címmel Olivier Rolin, francia író.


A 81 éves Eleonora Wangenheim 2011-ben, 77 évvel apja letartóztatása után kiugrott egy moszkvai bérház kilencedik emeletéről. Nem sokkal később Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális javaslatairól ismert orosz politikus a Dumában követelte az orosz Meteorológiai Szolgálat feloszlatását, és vezetőinek kirúgását, mert a szervezet nem tudott megjósolni egy moszkvai felhőszakadást. Mindez persze már csak halvány visszfénye a sztálini időknek...

 

Fotó: Alekszej Feodoszjevics Wangenheim

 

.................................................................................

  

2022.07.22. | 20:13

 

 

"Most elmész tőlünk örökre, fel a csillagok közé
Nem ölelsz át már két karoddal soha többé
De éjszakánként majd csillagként ragyogsz le ránk
Nyugodj békében, Édesanyánk!"

 


.................................................................................

  

2022.03.14. | 18:45

 

„Nem az a lényeg, hogy egy háború valós, vagy valótlan indokkal tör ki. A győzelem nem lehetséges. A háborút nem azért indítják, hogy megnyerjék, hanem, hogy folyamatosan vívhassák. Egy hierarchikus rendszer csak a szegénység és a tudatlanság talaján létezhet. Minden háborút a múlt igazol, de nem léteznek különböző múltak. Alapvetően minden háború megtervezett, hogy a társadalmat az éh-halál mezsgyéjén tartsa. A háborút az uralkodó csoport robbantja ki, az alárendelt csoport ellen."
 

George Orwell


Kép: Guernica (Pablo Ruiz Picasso)

 

 .................................................................................

  

2022.03.03. | 20:15

 

Már nem merem azt mondani: "Ez biztosan nem történhet meg" vagy "Ezt már nem merik megtenni". A valóság minden nap rácáfol ezekre a mondatokra...

 


(Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

 

.................................................................................

 

2022.01.02. | 17:33

 

Minden új év kezdetén fagadalmakat, célokat tűzök ki magam elé, amiket abban az évben el szeretnék érni. Egy része sikerültni szokott, valami pedig a felejtés homályába merül év közben. Céltudatos és maximalista vagyok, mindig többet és többet várok el magamtól, így igazán elégedett sosem leszek mindazzal, amit megvalósítok. Ebben az új évben szeretnék sok dolgon változtatni, rengeteg új dolgot tanulni. Csak rajtam múlik...

 

.................................................................................

 

2021.12.12. | 7:20

 

Nem írtam az utóbbi napokban... fortyogott bennem sokminden, düh, fáradság, értetlenség. Amikor leginkább össze kéne fogni embereknek, akiknek ugyanaz az érdekük, vagy akik ugyanazt a sérelmet szenvedik el, Magyarországon ahelyett, hogy egy emberként kiállnának magukért, inkább csöndben vannak, megalázkodnak. Gyakorlatilag már egy ország vallása ez, önös érdekek, fölösleges félelmek uralják az emberek nagy részének életét. Akik pedig belőlünk élnek, pont erre építenek... Pedig 2-3 ember is csodákat tud tenni, ha akar...

 

.................................................................................

 

2021.12.07. | 17:48

 

A mai nap sem volt könnyű, de elment.... már számolom a centiket a karácsonyi szünetig. A nap végére azért jutott jókedvből is... Belebotlottam a YouTube-on egy videóba egy olaszországi énekes tehetségkutatóról (All together now Italia), ahol egy Eki nevű énekes Modà Tappeto di fragole (szőnyeg eperből) című számát adta elő... Nagyszerű az énekes, de ami igazán egyedülálló, az az, amit a száz tagú zsűri és a műsorvezető csinál az előadás közben... Imádom az olaszokat :) Máris jobb kedvem lett :)

 

 

 

.................................................................................

 

2021.12.06. | 19:45

 

Elhatároztam, hogy oroszul is meg fogok tanulni. Ilyenkor mindig próbálok minél több videót, vagy filmet nézni az adott nyelven, hogy a lehető leghamarabb elsajátítsam az adott nyelv kiejtését. Miközben ilyen videókat keresgéltem a Youtube-on, rábukkantam egy nyolc részes minisorozatra, amely társadalmi, szociális és egyéb érzékeny kérdéseket dolgoz fel orosz középiskolások szemszögéből. A címe DROП. Az 5. részben egy igencsak szívet melengető jelent játszódott le édesanya és fia között. A néhány perces beszélgetésben rengeteg gyönyörű gondolat hangzott el. Íme a szöveg fordítása:

 

 

Vlad: Annyira fáj.

Anya: Hol fáj pontosan, Vlad?

Vlad: Nem olyan fájdalom. Tudnod kell valamit.

Anya: Fiam, tudod, hogy mindig beszélhetsz velem.

Vlad: Szerelmes vagyok valakibe és ő nem egy lány.

Anya: Ezt valahogy mindig is tudtam, mert sosem meséltél nekem lányokról. Vlad, így is elfogadlak. Jogod van szeretni azt, akit a szíved jónak lát. Miért sírsz?

Vlad: De mi van, ha neki nincs szüksége az én szeretetemre?

Anya: Fiam, mindenkinek szüksége van a szeretetre. Ezen a világon minden szeretetben nő. Te is szeretetben nőttél fel és ő is szereteben nőt fel. Ezen a világon mindenki szerelmes lesz. Adj időt a szívednek, adj időt a helyzetnek... adj neki is időt.

Vlad: De mit tegyek?

Anya: Vlad!

Vlad: Mama! (és elsírja magát édesanyja vállán)

Vlad monológja: Úgy éreztem magam, mintha egyedül lennék. Idegenek mindenütt. De mindig volt egy személy velem, aki képes meghallgatni és megérteni. Mama, köszönöm, hogy itt lehettem. Már jobban érzem magam, visszaállítottad a légzési képességemet. Ha az ember elismeri a gyengeségét, attól erősebbé válik. Mark... Te vagy az oka a vallomásomnak.

 

 

A jelent megtekinthető itt:

 

 

 

Az említett jelenet 15 perc 20 másodpercnél kezdődik, a magyar feliratozás alul beállítható.

 

.................................................................................

 

2021.12.05. | 20:45

 

Fáradtnak érzem magam, lelkileg, testileg. Sokat kivett ez az év belőlem és sokmindent nem tudok kipihenni. A magánéletem rendben van, boldog vagyok. Érzem sok embertől a szeretetet is... de valami még sincs rendjén. Egyre nehezbben viselek mindent magam körül... Lehet, hogy öregszem, nem tudom...

 

.................................................................................

 


www.zsoltfriesz.com
© Copyright, 2024