Hírek

« 1 2 »
Önkéntesen másokért

Már egészen fiatal koromban szerettem szervezkedni és segíteni másoknak. A középiskolában részt vettem az ottani diákönkormányzat munkájában, iskolaújságot szerkesztettem, korrepetáltam iskolatársaimat azokból a tantárgyakból, amelyekből jó voltam, valamint különféle rendezvények szervezője voltam. Ahogy ment az idő, egyre több mindenben vettem részt: 17-18 éves koromban már egy évente megrendezett nemzetközi gyerekfesztivál szervezői stábjának is tagja voltam. Ekkor még nem tudtam, mennyi minden vár még rám…

Erősen felértékelődött a munkaerő, muszáj érezhető béremelést adni 2022-ben

Ritka helyzet alakult ki a bértárgyalásokon: a szakszervezetek mellett a munkáltatók jó része is arra törekszik, hogy a dolgozók kedvére tegyen a béremelésekkel. Aki profitot akar, annak elemi érdeke, hogy a munkaerőhiányos környezetben is meg tudja tartani, be tudja vonzani azokat a munkavállalókat, akikkel gördülékeny lehet a működése. De vannak ezzel ellentétes tapasztalatok is, ahol még az inflációt sem akarják kompenzálni a béremelésekben.

Lélekben a járványon túl

A Policy Solutions új kutatása azt vizsgálta, hogy a magyarok miként látják a járványt és a nyomában járó válságot a negyedik hullámban, különösen az elmúlt fél évet jellemző nyitási tapasztalatok ismeretében. Igyekeztek a járvány különböző hullámai közötti társadalmi változásokat is feltárni. Így a tanulmány képet ad a járványügyi intézkedések támogatottságának változásáról, a magyarok gazdasági helyzetértékeléséről, az Orbán-kormány válságkezelésének megítéléséről, de az összeesküvés-elméletek elterjedtségéről is az elmúlt fél évben.

A transznemű Tobi anyukája: Ez a törvény nagyon sok tragédiához vezet

A Tobi színei című, négy és fél évig forgatott dokumentumfilm 2021. július 1-je óta látható a mozikban. Bár a történet központjában Tobi és a nemváltás áll, a film egy család összetartását mutatja meg. Tuza Éva hatalmas szeretettel, a realitás talaján állva támogatja gyermekét, hangosan feltett kérdései, kételyei és félelmei pedig akaratlanul is rávilágítanak globális problémákra és megoldásokra. Kíváncsiak voltunk rá, mi az, ami nem derült ki a filmből, mit érez egy anya, aki elveszítette kislányát, viszont kapott egy fiút.

Durvul a harc a tengereken: amerikai termékek helyett üres konténereket hajóztattak Kínába

Több százmillió dollárnyi amerikai mezőgazdasági export szállítását utasították vissza még októberben és novemberben a hajótársaságok, melyek helyette inkább üres konténereket küldtek Kínába – derítette ki a CNBC. A globális konténerhiány újabb fejezete és durvulása után az amerikai fél bíróságra menne a nagy szállítmányozási cégek ellen.

Szlovákia | Zenebohóc a szimfonikusok között

Matovič nagyszerű eredményt ért el a hőbörgő V4-ek versenyében. Állította, hogy ő adta a tanácsokat a kutatóknak is.

Hogyan lehet ma valakiből fordító/tolmács?

Számos tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, hogy ma Magyarországon hogyan lehet valaki (törvényesen) fordító és/vagy tolmács. A kérdésnek elég sok összetevője van, ezeket próbáljuk meg most körbejárni. Kitérünk a szakfordításra, a műfordításra, és természetesen a tolmácsokról sem feledkezünk meg. Na, akkor lássuk.

Az EU elfogadta a Mobilitási Csomagot: a rendelet készen áll a hatályba lépésre

Az Európai Parlament a Mobilitási Csomag három jelentéséről szavazott. Az összes javasolt módosítást túlnyomó többséggel elutasították, ami azt jelenti, hogy a rendeleteket elfogadták. A munka 3 év után véget ért.

Hátborzongató adatokat közöltek a koronavírusról – A magyar küzdelem legérzékenyebb pontjaira is rávilágítanak

A koronavírussal való küzdelem legérzékenyebb pontjaira világít rá az OECD friss elemzése. Egyre több ember szembesül azzal az eshetőséggel, hogy a koronavírus okozta kieső jövedelmeik miatt szegénységbe süllyednek, a nélkülözhetetlen napi életvitelhez szükséges kiadások a legszegényebb családok jövedelmének 75%-át is felemészti. A tanulmány szerint sok szempontból Magyarországon is rossz a helyzet, a magyar családok 25%-a él túlzsúfolt környezetben, egészségügyi szempontból pedig jelentős probléma, hogy az ezer főre vetített orvosok és nővérek számában nagyon hátul kullogunk az országlistán.

Koronavírus-válság Magyarországon: az ország vérkeringését is megbénította a járvány

A koronavírus okozta leállás megbénítja a gazdaságot, de a hatások nem minden ágazatban egyformán érvényesülnek. Cikksorozatunkban bemutatjuk az egyes ágazatokat érintő hatásokat - tegnap a kereskedelemről írtunk, a mai cikkünkben a szállítmányozásra térünk ki. Az ágazattal kapcsolatban általánosan elmondható, hogy nagyon heterogén - a személyszállítás például minden alágon belül jelentősen visszaesett, az áruforgalom viszont egyes szereplőknél még forgalomnövekedést is okozott.

« 1 2 »
www.zsoltfriesz.com
© Copyright, 2024