Hírek

Erősen felértékelődött a munkaerő, muszáj érezhető béremelést adni 2022-ben

Ritka helyzet alakult ki a bértárgyalásokon: a szakszervezetek mellett a munkáltatók jó része is arra törekszik, hogy a dolgozók kedvére tegyen a béremelésekkel. Aki profitot akar, annak elemi érdeke, hogy a munkaerőhiányos környezetben is meg tudja tartani, be tudja vonzani azokat a munkavállalókat, akikkel gördülékeny lehet a működése. De vannak ezzel ellentétes tapasztalatok is, ahol még az inflációt sem akarják kompenzálni a béremelésekben.

Durvul a harc a tengereken: amerikai termékek helyett üres konténereket hajóztattak Kínába

Több százmillió dollárnyi amerikai mezőgazdasági export szállítását utasították vissza még októberben és novemberben a hajótársaságok, melyek helyette inkább üres konténereket küldtek Kínába – derítette ki a CNBC. A globális konténerhiány újabb fejezete és durvulása után az amerikai fél bíróságra menne a nagy szállítmányozási cégek ellen.

Hogyan lehet ma valakiből fordító/tolmács?

Számos tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, hogy ma Magyarországon hogyan lehet valaki (törvényesen) fordító és/vagy tolmács. A kérdésnek elég sok összetevője van, ezeket próbáljuk meg most körbejárni. Kitérünk a szakfordításra, a műfordításra, és természetesen a tolmácsokról sem feledkezünk meg. Na, akkor lássuk.

Az EU elfogadta a Mobilitási Csomagot: a rendelet készen áll a hatályba lépésre

Az Európai Parlament a Mobilitási Csomag három jelentéséről szavazott. Az összes javasolt módosítást túlnyomó többséggel elutasították, ami azt jelenti, hogy a rendeleteket elfogadták. A munka 3 év után véget ért.

Hátborzongató adatokat közöltek a koronavírusról – A magyar küzdelem legérzékenyebb pontjaira is rávilágítanak

A koronavírussal való küzdelem legérzékenyebb pontjaira világít rá az OECD friss elemzése. Egyre több ember szembesül azzal az eshetőséggel, hogy a koronavírus okozta kieső jövedelmeik miatt szegénységbe süllyednek, a nélkülözhetetlen napi életvitelhez szükséges kiadások a legszegényebb családok jövedelmének 75%-át is felemészti. A tanulmány szerint sok szempontból Magyarországon is rossz a helyzet, a magyar családok 25%-a él túlzsúfolt környezetben, egészségügyi szempontból pedig jelentős probléma, hogy az ezer főre vetített orvosok és nővérek számában nagyon hátul kullogunk az országlistán.

Koronavírus-válság Magyarországon: az ország vérkeringését is megbénította a járvány

A koronavírus okozta leállás megbénítja a gazdaságot, de a hatások nem minden ágazatban egyformán érvényesülnek. Cikksorozatunkban bemutatjuk az egyes ágazatokat érintő hatásokat - tegnap a kereskedelemről írtunk, a mai cikkünkben a szállítmányozásra térünk ki. Az ágazattal kapcsolatban általánosan elmondható, hogy nagyon heterogén - a személyszállítás például minden alágon belül jelentősen visszaesett, az áruforgalom viszont egyes szereplőknél még forgalomnövekedést is okozott.

Összeomlott az olajár, 1999 óta nem volt ilyen

Tovább szakad ma reggel az olaj ára, amely elsősorban WTI-t érinti, ugyanis az amerikai tárolók vészesen telítődnek, a kereslet hirtelen és drámai csökkenésével a kínálati oldalnak jóformán lehetetlen lépést tartania.

Úgy néz ki, Magyarországon nagyobbat fog ütni a koronavírus, mint más régiós országokon

Magyarországon az elmúlt évben a régió átlagánál magasabb volt a gazdaság növekedésének dinamikája, és az idei év elején is jók voltak a kilátásaink. A legtöbb elemzés szerint viszont a magyar gazdaság jobban megszenvedi a koronavírust, mint a régiós országok - ezt erősítette meg a JP Morgan friss elemzése is. Eszerint a visszaesés mértéke itthon 6,3% lehet, nagyobb, mint a régió többi országában. A kormány felülvizsgált hiánycélja 2,7%, a bank közgazdászai szerint viszont inkább 5,9% a reális.

www.zsoltfriesz.com
© Copyright, 2022