Pozzo di Giacobbe

2005 márciusától 2006 februárjának végéig egy évet töltöttem a "Pozzo di Giacobbe o.n.l.u.s." elnevezésű önkéntes-szervezetnél az olaszországi Quarrata (Toszkána régió) városában, ahol európai önkéntesként egy közlekedésbiztonsági projektet csináltam gyerekeknek. Életem legszebb egy éve volt, melyre mindig nagy boldogsággal emlékezek vissza. A továbbiakban erről a szervezetről lehet néhány információt megtudni. Hogy mit érzek azok iránt az emberek iránt, akikkel itt éltem mindennapjaimat, azt leginkább a szervezet 20 éves évfordulójára készített emlékkönyvben általam leírt sorok árulják el a legjobban:

 

 

 "Mi jut eszembe, amikor ezt a nevet hallom: Pozzo di Giacobbe onlus?: Akarat, hogy valami hasznosat tegyünk. Barátságok. Korábban soha nem tapasztalt élmények. A fejlődés lehetősége. Az ismereteink átadása más emberek számára. Tanulni és tanítani. Segíteni azoknak, akiknek erre szükségük van. Egy nyugodt sziget az élet tengerén. Egy hely, amelyet sosem felejtek el, bárhová is sodor majd az élet. Nincs kétségem: ez az év, amelyet a "Pozzo"-nál töltöttem, minden bizonnyal életem egyik legszebb periodusa volt. Biztos vagyok, hogy én is sokat változtam gondolkodásomban, nagyon sok mindent tanultam a felelős vezetőktől, a munkatársaktól és az önkéntesektől, valamint azoktól a gyermekektől is, akik minden nap velem voltak a "Pozzo"-nál vagy a signai központban. Mindig emlékezni fogok az ő mosolyaikra. Nagyon nehéz a megfelelő módon megköszönni mindazt, amit itt kaptam, ezért csak ennyit mondanék: Köszönet mindenkinek mindenért. Köszönöm "Pozzo"!"

 

 

 

1986 óta az "utolsókkal", minden nap...

  

 

A "Pozzo di Giacobbe" (jelentése: Jákob kútja) Önkéntes Szervezet 1986-ban született Quarrata-ban (Olaszország, Toszkána régió) a helyi Caritas-szervezet fáradozásainak köszönhetően. 1987-ben feliratkozott a regionális nyílvántartásba (Albo Regionale), majd 1998 ban vált társadalmi hasznosságú non-profit szervezetté (o.n.l.u.s. = Organizzazione Non Lucrativa di Utilità Sociale). Jelenleg körülbelül 400 tagja van, közülük több mind 70 tag végez aktív  önkéntes szolgálatot a következő témakörökben:

  • Felkutatni az emberek szükségeit, igényeit, problémáit
  • Kialakítani ezekkel az emberekkel egy olyan kapcsolatot, mely a bizalmon alapul
  • Azonnali válaszokat, megoldásokat adni a égető problémákra
  • Elősegíteni az egyének személyes harmonikus fejlődését

 

Az értékek

 

A Pozzo Di Giacobbe a közösség és a terület érdekeit figyelembe véve és mindenkor az embert a központba helyezve teszi fáradozásait és tevékenységét. A szervezet elsősorban az "utolsókra" öszpontosít, azokra az emberekre, akik nagyon nehéz szociális körülmények között a társadalom szélére szorulva élnek. A tagok nap mint nap átélik ezeknek az embereknek a mindennapi nehézségeit és ugyanakkor egyszerűséggel, alázattal és becsületességgel küzdenek a problémák megoldásának megtalálásában. A vezetők, munkatársak és önkéntesek - az eddig megszerzett tapasztalatoknak és a állandó képzésnek köszönhetően - professzionálisan végzik minkájukat, folyamatosan fejlesztve egy - a szervezet által az évek során kialakított - gyakorlati oktatás módszertant, mely mindig is összhangban állt a szervezet értékeivel.

 

 

A Küldetés

 

Az egyesület küldetése az emberi segítségnyújtás a területen élőknek, kitüntető figyelmet fordítva azokra, akik nagyon nehéz és szélsőséges körülmények között élnek. Emiatt projekteket valósít meg és támogat minden olyan kezdeményezést, mely elősegíti a befogadást, elfogadást, mások támogatását és az emancipációt, valamint előmozdítja a képességek és készségek fejlődését. Bármely - a szervezet által végzett - tevékenység a nehéz helyzetben lévő gyermekek, serdülők, fiatalok és családok befogadásának és segítésének a szellemében történnek. A szolidaritás és kokrét tevékenységek és a segítségnyújtás mindenki számára elérhetőek: kulturális körülményektől, nemtől, vallástól vagy politikai meggyőződéstől függetlenül. Az esélyegyelőség nevében, az önkéntesség segítségével próbálják megalapozni a közösségekben a szolidaritás, együttműködés, igazságosság, törvényesség és aktív állampolgárság eszméit.

 

 

A Látomás

 

A szervezet egy "igazabb" közösség modelljét kívánja megmutatni, mert igazság nélkül nincs se szabadság, se emberiesség se béke. Egy közösség, ahol az önzés helyébe egy széleskörű nemzetközi emberi társadalom víziója lépett: "Egyetlen világ, egyetlen emberiség", ahol az emberek nem ugyanolyanok de egyenértékűek, ezért tiszteletet érdemelnek bőrszínre, vallásra, társadalmi helyzetre, politikai hovatartozásra, nemi identitásra való tekintet nélkül; ahol az emberi kapcsolatok alapja az élet, mely magába foglal mindent, amit az emberi lét lényegének lehet tekinteni; ahol a gazdasági folyamatok irányításában a törvényesség elengedhetetetlen alapot képez; ahol az állampolgári jogok gyakorlása egy személyes, kollektív és hétköznapi elkötelezettség.

 

 Pillanatkép a szervezet 25. szülinapi ünnepségéről

 

A szervezet címe:

 

Associazione di Volontariato "Pozzo di Giacobbe" o.n.l.u.s.

Via Fiume, 53. - 51039 Quarrata (PT)

Olaszország

 

 

Amennyiben adakozni szeretne a szervezetnek, az adományként felajánlott pénzt a következő bankszámlára utalhatja:

 

IBAN: IT 66 Y 08922 70502 0000 0000 4900
BIC/SWIFT: ICRAITRRPM0

 

 

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK:

 

 


Letölthető dokumentumok:
www.zsoltfriesz.com
© Copyright, 2023